Önismereti tréning: hogy működik?

 

Önismereti tréning: hogy működik?

Az önismeret a saját személyiségünk minél mélyebb ismerete, az önismereti tréning pedig ennek fejlesztése. Az önismeret ugyanis tanulható, mégpedig önmagunk megfigyelésével, illetve a ránk irányuló reakciók elemzésével.

Az önismeretet fejleszthetjük egyedül is, ám csoportosan hatásosabb, míg a leginkább mélyreható változata a terápiás módszer; ez utóbbit nevezzük önismereti tréningnek. Ez utóbbi esetben a szakember a life coaching, a mentoring és a trénining egyes módszereivel él, hogy felszínre hozza az alany rejtett, szunnyadó tulajdonságait, és a boldogabb élet érdekében beépítse azt az önmagáról alkotott képbe.

Az önismereti tréning nem csupán önmagunk teljesebb megismerését célozza, hanem a tudatosságra is nagy hangsúlyt helyez. Az önértékelés javítása például lényegesen könnyebben érhető el az önismereti tréning segítségével, mint más módszerekkel. Manapság különösen fontos az önbecsülés, hiszen számtalanszor merül fel ennek hiánya témaként. A hírekbe csak az olyan fiatalok kerülnek be ezzel kapcsolatban, akiknél ez a probléma extrém méreteket ölt, ám fontos tudni, hogy a felnőttek körében is rengeteg olyan embert lehet találni, akiknél ugyanez fennáll, csak kisebb mértékben, illetve "a szőnyeg alá söpörve". Az önismereti tréning segít legyőzni a média által sulykolt, idealizált képet, és irányt mutat egy teljesebb élet felé.

Lényeges még az önismereti tréning kapcsán az érzelmi tudatosság, hiszen a gyerekkori élményeink tudat alatt befolyásolják az életünket. A tudattalanunk tárolja azokat a rögzült programokat, amik alapján meghozzuk a döntéseinket, és amik befolyásolnak bennünket. Az élet történéseire adott válaszreakcióinkat az esetek többségében ezek a programok irányítják. Az önismereti tréning segítségével ezek a programok felülírhatóak, és egy másik, lényegesen pozitívabb, a jelen helyzetünkhöz és állapotunkhoz illeszkedő, tudatos cselekvés- és gondolatsorozattal helyettesíthetőek.

Amennyiben szeretnél részt venni egy önismereti tréningen, hogy megváltoztathasd az életed, fordulj hozzám bizalommal megadott elérhetőségeim egyikén!

vissza